Contact:office.hrss@gmail.com - ADMINISTRARE PERSONAL; RECRUTARE; SALARIZARE
15 dec. 2014
Tipuri de comportament profesional
In functie de tipul de personalitate, se pot defini mai multe tipuri de comportament profesional:
1. Ambitiosul - are un dezvoltat spirit de competitie, lucreaza intr-un ritm alert, avand un randament mare in munca; isi asuma responsabilitati, pozitia in sistemul din care face parte este importanta pentru el, manifestand tendinte de ascensiune soaciala.
2. Conformistul - are o personalitate care adera la normele grupului, evita sa-si exprime ideile, fiind de acord cu ceilalti, este loial sefului, il preocupa beneficiile comapniei si cauta cai de reducere a costurilor, nu declanseaza conflicte, manifesta dorinta de a fi in asentimentul celorlalti.
3. Dependentul - este interesat in stabilitatea locului de munca, avand nevoie de un mediu securizat si de un salariu fix, evita in mod sistematic situatiile de competitie, nu este preocupat de ascensiunea sociala.
4. Profesionistul - cauta o profesie corespunzatoareaptitudinilor sale profesionale si nivelului de cunostinte de care dispune, in care meritele sa-i fie recunoscute si in care sa existe conditii pentru schimb de experienta; vrea sa fie in contact cu noile descoperiri; este creativ, prefera probleme abstracte, teoretice; apreciaza un sef competent cel putin egal, daca nu superior; dispune e o motivatie cognitiva.
5. Omul companiei - vrea sa lucreze intr-o organizatie cunoscuta, cu cladiri si utilitati moderne, fara program fix, unde activitatea sa aiba un statut ridicat; confortul, conditiile de lucru foarte bune sunt aspecte vizate atunci cand cauta un loc de munca (birou elegant, grup recunoscut, securitate, climat geografic placut).
6. Tigrul orientat spre sarcina - prefera un ritm alert, dinamic, chiar situatiile tensionate; este potrivit pentru activitatile care cer luarea deciziilor intr-un timp scurt, asumarea respomsabilitatilor, obtine satisfactii reale prin munca sa.
7. Analistul - ii place sa lucreze singur; este un spirit refelexiv, analizeaza problemele in profunzime, cautand solutia optima; face totul cu pasiune, preferand problemele interesante; in echipa este omul caruia i se cere frecvent ajutorul.
8. Tehnicianul - este priceput in ceea ce face; executa operatiile in ordine, prefera sa lucreze in probleme de natura aplicativa, sa utilizeze indemanarile tehnice decat sa descopere lucruri noi; doreste o pozitie intr-un grup de lucrupermanent cu sarcini bine circumscrise.
9. Omul de echipa - isi pune cel mai bine aptitudinile in valoare cand lucreaza in grup, in situatii de rezolvare a unor probleme; elaboreaza planuri, are o buna viziune de ansamblu; este bine organizat, gaseste solutii de iesire din situatii dificile; este autonom; cauta o profesie care sa ii dea libertatea de care are nevoie; prefera o munca in care sa nu fie nevoit sa adere la politica companiei; prefera situatiile necompetitive, unde salariul si promovarile vin automat.
10. Business man-ul - are un spirit practic, este inteligent, dinamic, energic, prefera sa lucxreze intr-o organizatie eficienta din punct de vedere administrativ; prefera pozitia de lider sau de membru al unei echipe lider, este interesat de politica firmei; isi exprima ideile chiar daca exista divergente de opinie; ii place sa dezvolte idei si tehnici noi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu