Contact:office.hrss@gmail.com - ADMINISTRARE PERSONAL; RECRUTARE; SALARIZARE
16 dec. 2014
Ce zile sunt libere in 2015?
Codul muncii prevede 13 zile de sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati.
Zilele nelucratoare in anul 2015 stabilite de legislatia muncii sunt:
- 1 ianuarie, joi - Anul Nou
- 2 ianuarie, vineri - Anul Nou
- 24 ianuarie, sambata - Unirea Principatelor Romane
- 12 aprilie, duminica -Paste
- 13 aprilie, luni - Paste
- 1 mai, vineri - Ziua Internationala a Muncii
- 31 mai, duminica - Rusalii
- 1 iunie, luni - Rusalii
- 15 august, sambata - Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie, luni - Sfantul Andrei
- 1 decembrie, marti - Ziua Nationala a Romaniei
- 25 decembrie, vineri - Craciunul
- 26 decembrie, sambata - Craciunul
Alte zile libere în 2015:
Ziua Independentei - 10 mai
Ziua Inaltarii Domnului - la 40 de zile după Paste
Prima zi de scoala - 15 septembrie
De asemenea, incepand cu 2015, se va acorda o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, iar familiile cu peste doi copii vor avea doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, in functie de cum decide angajatorul.
Sunt si salariati care merg la serviciu in zilele declarate libere
Potrivit legislatiei, anumite categorii de salariati trebuie sa se prezinte la munca in zilele de sarbatoare legala, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Aceste zile nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Codul muncii prevede ca pentru angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile (cf. art. 142 alin. (1) din Codul Muncii).
Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.
Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru” (cf. art.142 alin. (2) din Codul Muncii).
Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu