5 nov. 2014

Zile de concediu de odihna neefectuate in anul in curs...

Legislatia muncii prevede ca salariatii au dreptul la concediu de odihna platit de 20 zile lucratoare, cu mentiunea ca zilele de concediu de odihna trebuie efectuate in fiecare an.
Dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari. Angajatorul poate negocia, in limetele prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil doar durata, conditiile si perioadele de efectuare a concediului de odihna.

Zilele de concediu de odihna neefectuat in anul in curs pot fi, prin exceptie, efectuate in anul urmator insa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute de contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (Codul Muncii, art.146, alin.2-3).

Concediul de odihna neefectuat in anul in curs se poate compensa in bani numai in cazul incetarii contractului individual de munca (Codul Muncii, art. 146, alin.4).

Masuri pentru evitarea amanarii concediului de odihna pentru anul viitor:
  • Sa se realizeze, la inceput de an, programarea concediilor de odihna. Salariatul va fi obligat sa efectueze concediul de odihna in perioada in care a fost programat;
  • Sa fie inclusa o clauza contractuala prin care salariatii sa fie obligati sa efectueze integral concediul de odihna in decursul aceluiasi an;
  • Sa se stabileasca in mod clar situatiile in care concediul poate fi efectuat in anul urmator sau in afara perioadei stabilite initial.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu