5 nov. 2014

Concediul medical - conditii pentru acordare

Concediul medical, denumit si concediu pentru incapacitate temporara de munca sau concediu de boala, este perioada in care angajatul intrerupe activitatea normala de munca, din cauza starii de sanatate, in baza unui certificat medical.
Angajatii trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii pentru a beneficia de concediu medical:
  • Sa aiba efectuat un stagiu minim de cotizare de 1 luna de zile, efectuat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical;
  • Sa prezinte adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
  • Sa fie prezenti la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, pentru verificarea prezentei de catre reprezentantii angajatorului. Acestia pot fi insotiti, daca e cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea prezentei se poate face numai in intervalul orar 08:00-11:00, 12:00-17:00, 18:00-20.00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat (conform modelului prevazut in anexa nr.5 din normele de aplicare a OUG 158/2005).
Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile anual, socotita din prima zi de imbolnavire (art.13, alin.2 din OUG 158/2005).
Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu