Unii cercetatori afirma ca oamenii isi pot forma o prima impresie despre oamenii pe care ii intalnesc prima oara din primele 2 minute. Altii afirma ca prima impresie se formeaza inca din primele 30 de secunde.
Exista insa si autori care sustin ca prima impresie se formeaza mult mai repede - prin gandire instanta sau in 2 secunde. Conform acestor autori, gandim fara sa gandim. Gandirea instanta este, in primul rand, extrem de rapida si, de asemenea, inconstienta.
Gandim din scurt atunci cand suntem nevoiti, iar atentia la detalii chiar si pentru 1 sau 2 secunde ne poate spune foarte multe despre persoana cu care intram pentru prima oara in contact.
De fiecare data cand trebuie sa facem fata unor situatii complicate sau cand avem de-a face cu multe informatii rapide, intervin toate convingerile noastre, atitudinile, valorile, experientele, educatia etc. Apoi, intervine gandirea rapida pentru a intelege situatia cat mai repede. Astfel, devin semnificative reactiile noastre in cele mai multe situatii.
Capacitatea de "a gandi fara a gandi", de a lua decizii instant despre anumite situatii sau despre anumiti oameni dintr-o clipire, are implicatii semnificative pentru cum intervievam si cum angajam candidatii.
Daca vom constientiza ca ne formam prejudecati (de multe ori in mod inconstient), ne va ajuta sa raspundem mai bine situatiilor nou aparute si oamenilor intalniti pentru prima oara. De exemplu, in unele locuri, selectarea celor ce vor face parte dintr-o orchestra are loc in urma prestantei acestora in spatele unui ecran. Astfel, toate caracteristicile sexuale, rasiale si fizice sunt eliminate, iar selectia se face strict in baza talentului muzical al candidatului.
In acelasi timp, abilitatea pe care o avem ca oameni de a face rapid apel la judecata, de a salva vieti, de a oferi o perspectiva interpersonala, ne permite sa evaluam situatii si sa luam masuri rapide si ne poate prezice, chiar, viitorul unei relatii.
Asadar, nu este o abilitate pe care iti doresti sa nu o ai, chiar daca unele decizii pe care le iei in astfel de situatii sunt gresite.
Cheia consta in constientizarea abilitatii de a gandi rapid sau "a gandi fara a gandi".
Au fost facute teste pe oameni de culoare alba, in care erau rugati sa atribuie cuvinte negative sau pozitive unor poze atat cu oameni de culoare alba, cat si cu oameni de culoare neagra. A reiesit o preferinta mai mare si au fost atribuite mai multe cuvinte pozitive pozelor cu oameni albi. Alt test similar, a constat in asocierea unor cuvinte, cum ar fi "antreprenor sau gospodina", unor poze cu femei si barbati.
Toti candidatii unei pozitii merita acelasi tratament si aceeasi atentie, indiferent de rasa, religie, aparente si marime. Orice decizie pe care o luam bazata pe prima impresie trebuie sa fie acompaniata de constientizarea faptului ca luam decizii importante folosind acest proces - inconstient. Exista constant posibilitatea sa facem discriminari inconstiente, sa angajam oameni nepotriviti, sa credem sau sa nu credem povestile angajatilor. Ne simtim provocati sa lucram cu oameni care sunt diferiti de noi. Dupa ce observam diferentele, trebuie sa demonstram constant ca le onoram si le apreciem.
Asadar, nu intotdeauna trebuie sa adunam din ce in ce mai multe informatii, ci trebuie sa fim increzatori si in prima impresie pe care ne-o cream si sa luam o decizie in urma acesteia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu