18 nov. 2014

Cum sa te pregatesti pentru interviu

Ai fost chemat la interviu pentru job-ul mult visat?
Este sansa sa arati ca tu esti candidatul potrivit!
Fii increzator, fii optimist, fii constiincios si "vinde-te" cat mai inteligent.

Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont:
  • Inainte de interviu
Informeaza-te in legatura cu jobul si compania respectiva! Incearca sa afli cat mai multe detalii despre pozitia pentru care aplici. Cu cat culegi mai multe informatii despre angajator, cu atat iti va fi mai usor in timpul interviului sa-ti demonstrezi interesul fata de acesta.
Pregateste-te sa raspunzi la intrebarile pe care ti le-ar putea pune interlocutorul. Identifica experientele anterioare care iti pun in evidenta aptitudinile si calitatile si prezinta abilitatile dezvoltate. Include aceste experiente si rezultatele avute in raspunsurile pe care le dai. Gandeste-te si la cateva intrebari pe care sa le adresezi si tu la sfarsitul interviului.
Prima impresie conteaza, asadar tinuta este importanta. Incearca sa arati cat mai profesionist, si totusi nu prea formal.
Printeaza o copie a CV-ului si a scrisorii de intentie pentru a le avea cu tine la interviu, chiar daca nu ti s-a cerut explicit acest lucru.
  • In ziua interviului
Fii punctual! Incearca sa ajungi la interviu cu 10-15 minute inainte.
Fii optimist si increzator! Ai grija la tonul vocii si la limbajul nonverbal (de exemplu: felul in care te prezinti, cum te asezi pe scaun, ticuri s.a.m.d). Zambeste si strange mana ferm. Priveste in ochi interlocutorul.
  • In timpul interviului
Pune-te in valoare!Subliniaza abilitatile si cunostintele tale. Vorbeste despre activitati relevante pentru jobul pe care il urmaresti. Scopul interviului este de a descoperi daca tu ai fi capabil sa te integrezi in compania respectiva si sa indeplinesti cu succes sarcinile de baza ale postului.
Arata-ti interesul fata de companie si jobul oferit, dar vino mereu cu argumente (motivatii personale, rezultate avute, realizari) care sa sustina motivatia ta. Arata-te preocupat pentru viitoarea cariera! Nu te bloca vorbind doar despre activitatile tale trecute.
Fii relaxat! Un interviu reprezinta o conversatie intre doua persoane, nu un interogatoriu. Incearca sa te relaxezi pentru a evita balbaielile, tremuratul vocii sau orice alta reactie prea emotiva. Un candidat ferm si sigur pe el are de castigat.  
Nu fi prea prietenos! Cu toate ca unii recrutorii pot fi persoane foarte prietenoase nu incerca sa ai o atitudine prea familiara cu acestia. Evita detaliile personale, glumele sau contactul fizic in exces. Pastreaza-ti profesionalismul pana la capat. Adapteaza-ti comportamentul in functie de anchetator.
Nu pune intrebari legate de salariu sau beneficii inainte ca intervievatorul sa aduca in discutii aceste lucruri. Totusi, daca angajatorul nu face acest lucru este chiar indicat la finalul discutiei sa deschizi chiar tu subiectul.
Ai grija la limbajul non-verbal! Incearca sa ai o atitudine relaxata, sa fii atent la felul in care privim intervievatorul, la pozitia corpului (cum ne tinem mainile, picioarele, umerii etc.), respiratie, mimica fetei.
Tonul vocii si limbajul trupului te pot trada. Ai grija la ticuri! Nu te grabi, nu te fatai pe scaun si nu gesticula in exces.

Ai fost angajat?  Felicitari, inseamna ca te-ai descurcat de minune.
Nu ai fost angajat? Faptul ca nu ai fost selectat de la primul interviu nu inseamna ca nu esti potrivit pentru acel tip de job sau ca ai ratat „sansa vietii tale”. Incearca sa culegi lucrurile pozitive din aceasta experienta. Gandeste-te la felul in care s-a desfasurat interviul si incearca sa descoperi ce anume te-a dezavantajat. Astfel vei deveni un candidat mai bun data viitoare.

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu