Cu ajutorul testelor psihologice se alcatuieste psihograma care reprezinta profilul psihologic al candidatului, cuprinzand insusirile, aptitudinile, abilitatile, trasaturile de personalitate etc. ale candidatului precum si gradul de dezvoltare ale acestora.
Cele mai folosite teste sunt:
1. Teste de inteligenta
2. Chestionarele de personalitate
3. Teste de aptitudini - generale: teste de atentie, memorie, reprezentare;
- specifice: teste de aptitudini tehnice/dexteritate manuala, teste de abilitati motorii, teste de aptitudini de conducere, teste de aptitudini organizatorice, teste de aptitudini literare si muzicale etc.
4. Teste sociometrice
5. Teste de interese profesionale
6. Teste de opinii si aptitudini.
Utilizarea testelor psihologice in procesul de selectie profesionala ridica o serie de probleme. Predictiile nu se fac cu certitudine, ci cu probabilitate, in functie de corelatia care exista intre instrumentul de diagnosticare si comportamentul care trebuie prezis.In general, sunt doua tipuri de erori de selectie, erori care pot reduce rata succesului organizatiei: angajarea unor persoane care se dovedesc muncitori slabi - falsi pozitivi; in partea opusa sunt cei care constituie falsi negativi, adica au fost respinsi cu toate ca ar fi putut deveni muncitori buni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu