Contact:office.hrss@gmail.com - ADMINISTRARE PERSONAL; RECRUTARE; SALARIZARE
13 oct. 2014
Resurse Umane - definitie, caracteristici
DEFINITIE:
RESURSA = " Totalitatea elementelor materiale si umane, reale si monetare, ce pot fi atrase si utilizate in productia de bunuri economice in scopul satisfacerii nevoilor sociale. " (N. Dobrota)
Termenul de resursa umana apare tarziu si s-a raspandit la inceputul anilor 1980, inlocuind termenul de "functie de pesonal" aparut dupa cel de al doilea razboi mondial.
Resursele umane se constituie intr-un proces interactiv intre manager si salariati (potentiali si actuali) de negociere a ceea ce managerul solicita (valorizeaza si vrea sa valorifice) si ceea ce salariatii ofera.
"Resursa umana" depinde de ceea ce o comunitate umana (sistem managerial) apreciaza (pe baza unui sistem de valori, norme, interese, traditii etc.) ca important, util, necesar. Resursa umana este limitata cantitativ (limitele sporului demografic) dar inepuizabila, nelimitata calitativ.
Caracteristici ale resurselor umane: - resurse rare cu o importanta in cadrul modelelor manageriale bazate pe om (competente). Reconstructia resursei umane pe baza unui sistem mai exigent de valori si norme (cunostinte, creativitate, personalizare, responsabilitate, cooperate) face ca aceasta sa devina o resursa foarte rara, de ordin strategic. - o resursa regenerabila (prin procese de educatie) se reproduce pe scara largita; - o resursa creatoare prin capacitatea de a produce noi relatii materiale si ideale; - o resursa perisabila (aptitudinile nefolosite se pierd sau se demodeaza); - o resursa capabila de a se bloca, a intra in criza si a introduce noi factori de risc = folosirea oamenilor impune un anumit grad de motivatie a acestora si un nivel de cunoastere care nu se obtin automat si permanent.
Resursele umane reprezintă însăşi organizaţia. Oamenii reprezintă o resursă comună, resursă cheie, o resursă vitală de azi şi de mâine a tuturor organizaţiilor, care asigură supravieţuirea, dezvoltarea şi succesul competitiv al acestora.
Resursele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialul lor de creştere şi dezvoltare precum şi capacitatea lor de a-şi cunoaşte şi învinge propriile limite, pentru a face faţă noilor provocări sau exigenţe actuale. Acestea sunt valoroase, rare, dificile de imitat şi, relativ, de neînlocuit.
Resursele umane reprezintă una dintre cele mai importante investiţii ale unei organizaţii, ale cărei rezultate devin tot mai evidente în timp. Organizaţiile cheltuiesc sume importante cu angajaţii lor, iar datorită costurilor antrenate nu numai remunerarea personalului, ci şi angajarea, menţinerea şi dezvoltarea personalului reprezintă una dintre cele mai evidente investiţii în resursele umane. Investiţia în oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigură de a garanta supravieţuirea unei organizaţii sau de a asigura competitivitatea şi viitorul acesteia.
Resursele umane constituie elementul creator, activ şi coordonator al activităţii din cadrul organizaţiilor, ele influenţând decisiv eficacitatea utilizării resurselor materiale, informaţionale şi financiare.
Accentuarea rolului resurselor umane nu înseamnă însă o subevaluare a celorlalte resurse. Conceperea sistemică a activităţii de dezvoltare economico-financiare implică abordarea factorului uman în strânsă interdependenţă cu resursele materiale şi financiare, pornind de la obiectivele fundamentale, la a căror realizare concură împreună, de la conexiunile de esenţa ce există între ele.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu