15 oct. 2014

Integrarea profesionala

Integrarea profesionala reprezinta procesul de acomodare a noilor angajati cu conditiile specifice ale activitatii institutiei, ale departamentului si locului de munca. Acest proces este ulterior procesului de selectie si incepe odata cu incheierea contractului de munca cu institutia respectiva.
Integrarea profesionala are in vedere:
  • familiarizarea cu noul loc si conditiile de munca
  • facilitarea acomodarii noului angajat cu grupul de munca
  • crearea unei atmosfere de siguranta, confidentialitate si apartenenta, astfel incat noul angajat sa isi dobandeasca increderea in propria capacitate de a indeplini sarcinile postului.
Metode de integrare profesionala:
1. Vizite in institutie, conduse de seful ierarhic, care ii va prezenta noului angajat activitatea acesteia, structura sa si mai ales departamentele cu care va colabora.
2. Oferirea de informatii necesare bunei indepliniri a sarcinilor.
3. Mentinerea unui dialog permanent intre angajat si seful sau ierarhic.
4. Oferirea unei "mape de intampinare" care sa contina informatii referitoare la: structura organizatorica a institutiei, facilitati existente (economice, sociale, culturale etc.), programul zilnic de lucru, formalitatile privind evaluarea, regulamentele institutiei, date despre protectia muncii, prevenirea accidentelor etc.
Stadiile procesului de integrare profesionala:
1. Adaptarea - invatarea modului de respectare a modelului de comportament specific mediului integrator. Individul ia la cunostinta ansamblul obligatiilor care ii revin si se obisnuieste treptat sa le respecte.
2. Asimilarea - insusirea modelului de comportamnt specific mediului integrator.Individul intelege ansamblul normelor si valorilor care stau la baza cerintelor mediului de munca si se convinge de necesitatea practicarii unui comportament adecvat lor.
3. Identificarea - adeziunea la modelul de comportament al mediului integrator. Individul adera constient si afectiv la mediul in care se integreaza, in sensul ca se angajeaza in promovarea valorilor si normelor sale, le transforma in preferinte, isi dezvaluie sentimentul realizarii sale in si prin munca.

Integrarea profesionala poate fi considerata incheiata in momentul in care noul angajat a aajuns la capacitatea sa maxima de indeplinire a sarcinilor postului respectiv.Ritmul de integrare profesionala variaza de la cateva luni la un an, in functie de tipul de personalitate si de temperamentul noului angajat, de experienta lui, de complexitatea muncii sale, dar si de eficienta programului de integrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu