15 oct. 2014

Interviul de angajare

Interviul de angajare este cea mai folosita metoda de selectie si totodata cea mai criticata: unii o considera nerelevanta si deci invalida datorita subiectivitatii pe care o poate manifesta intervievatorul.
Se poate utiliza indiferent de nivelul ierarhic al postului pentru care se selecteaza personalul, de la posturi inferioare ierarhic, care cer munci necalificate, pana la functii de conducere.
Este utilizat cu succes in:
  • promovarea personalului;
  • transferuri in cadrul institutiei;
  • angajari din afara institutiei.
Scopul interviului de angajare:
1. Sa informeze candidatul asupra organizatiei, asupra postului vacant si cerintelor acestuia, fiind considerat un instrument al relatiilor publice ale firmei.
2. Sa dea candidatului posibilitatea sa prezinte informatii cat mai ample privind trecutul sau profesional si aspiraiile sale de perspectiva.

Conditii de eficienta a interviului:
  • sa fie utilizat pentru relevarea acelor calitati ale candidatilor care pot fi analizate cel mai bine prin aceasta metoda: tinuta, limbaj, motivatii, conduita nonverbala.
  • sa fie structurat pe etape, astfel incat sa permita intervievatorului sa isi faca o imagine completa asupra candidatului, care sa faciliteze trierea. Ordinea aspectelor urmarite este: infatisare, pregatire, experienta profesionala, motivatiile si interesele candidatului, adaptabilitate emotionala.
  • sa se desfasoare intr-un cadru relaxant, linistit, in care cel intervievat sa nu se simta presat, stresat sau in inferioritate.
Erori care apar in timpul interviului  de selectie:
1. Eroarea de similaritate - cel care conduce interviul este tentat sa selectioneze candidati care ii sunt asemanatori si sa ii respinga pe restul.
2. Eroarea de contrast - compararea fiecarui candidat cu predecesorul sau, neglijand comparatia cu standardul prestabilit al interviului.
3. Eroarea de tip halou - o anumita caracteristica a interviului impresioneaza foarte puternic, ceea ce va influenta si aprecierea celorlalte caracteristici ale candidatului.
4. Eroarea datorata primei impresii
5. Sublinierea elementelor negative - reactii nejustificate ale intervievatorului la cea mai mica informatie negativa pe care o da candidatul.
6. Discriminarea in functie de sex - pot aparea diferente atunci cand candidatii, barbati sau femei solicita posturi de munca ce traditional sunt pentru barbati sau femei. Astfel, evaluatorul pare mai inclinat sa angajeze barbati pentru posturi ocupate traditional de barbati si invers.
7. Discriminarea in functie de varsta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu