16 dec. 2014

CV-uri creative - iesi in evidenta altfel!

Foarte multi candidati, din dorinta de a se face cat mai observati de vreun angajator, recurg la metode creative atunci cand se afla in cautarea unui job.
Un exemplu mai mult decat iesit din comun e cel a lui Matthew Epstein, care a aplicat la Google cu mare zarva si a creat si un blog special:  http://googlepleasehire.me/.


Rezultatele curajului sau au dus la rezultate mai mult decat surprinzatoare:
  • a primit job-ul dorit
  • 80 de oferte pentru un interviu in cadrul unor companii precum Amazon, Google, Microsoft si altele
  • 400 000 vizitatori unici si 720 000 de vizualizari de pagina pe blogul sau
  • multe mailuri, oferte, viralitate si branding personal
Iata cateva sfaturi pentru realizarea clasicelor CV-uri printate sau format electronice: mai mult inseamna mai putin; designul si continutul trebuie adaptat la postul pentru care aplici; redactarea sa fie serioasa, chiar daca elementele de design sunt colorate, jucause, tehnice sau nastrusnice.
 
Iata si cateva exemple:

 creative resume
 creative resume


creative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resume
creative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resumecreative resume
creative resume
creative resume
creative resume

Interpretarea limbajului uzual de Resurse Umane :)

 
wow, didn't know HR humor outside Dilbert was possible
  • "Salariu competitiv" = Ramanem competitivi platind mai putin decat competitorii nostri.
  • "Trebuie sa fii orientat catre deadline" = Vei fi cu 6 luni in urma in prima ta zi de munca.
  • "Se va lucra putin peste program" = Ceva timp in fiecare noapte si ceva timp in fiecare week-end.
  • "Trebuie sa fii atent la detalii" = Nu avem nici un control al calitatii.
  • "Orientat spre cariera" = Aplicantele sexului feminin trebuie sa fie copilaroase si sa nu se schimbe.
  • "Nu ne sunati dvs." = Am gasit pe cine sa angajam; telefonul nostru pentru interviu este doar o formalitate legala.
  • "Cautam candidati cu o vasta experienta" = Vei inlocui, de fapt, trei angajati care au plecat.
  • "Abilitatea de a rezolva probleme este obligatorie" = Intri intr-o companie care este intr-un haos continuu.
  • "Sunt necesare abilitati de lider de echipa" = Vei avea responsabilitatile unui manager, fara a arata nici un fel de respect.
  • "Foarte buna capacitate de comunicare" = Managementul comunica, tu asculti, iti dai seama ce vor si executi.

Sa radem putin - Nou Regulamet de Ordine Interioara :)


 Noul Regulament de Ordine Interioara valabil pentru toti angajatii:
"1.Imbracamintea:
Va sfatuiesc sa veniti la munca imbracati in concordanta cu salariul vostru.
Daca veniti imbracati cu haine Prada si purtati o geanta Gucci, vom considera ca va merge bine financiar si, prin urmare, nu aveti nevoie de o marire de salariu.
Daca va imbracati saracacios, trebuie sa invatati sa va dramuiti banii mai bine, astfel incat sa va puteti cumpara haine mai dragute si astfel nu va fi necesara o crestere a salariului.
Daca va imbracati intre cele doua variante de mai sus, inseamna ca va aflati exact unde trebuie si astfel nu aveti nevoie de o crestere salariala.
2. Concediul medical:
Nu vom mai accepta adeverinta medicala ca dovada a bolii voastre. Daca sunteti capabili sa mergeti la doctor, sunteti capabili sa veniti la munca.
3. Interventii medicale:
Operatiile sunt interzise de acum. Atata timp cat sunteti angajati aici, aveti nevoie de toate organele. V-am angajat intacti. Scoaterea vreunui organ reprezinta o incalcare a angajarii.
4. Concediul de odihna:
Fiecare angajat va primi 104 zile libere pe an. Se numesc Sambata si Duminica.
5. Zile libere de sarbatori:
Toti angajatii isi vor lua liber in aceeasi perioada a anului. Zilele libere sunt: 1 Ianuarie si 25 Decembrie.
6. Folosirea toaletei:
Pana acum, a fost prea mult timp petrecut la toaleta. Pe viitor, vom aborda metoda de mers la toaleta in ordine alfabetica. Asadar, toti angajatii al caror nume incepe cu litera A, vor merge la toaleta in intervalul 08.00-08.20, cei al caror nume incepe cu litera B vor merge in intervalul 08.20-08.40 si tot asa. Daca nu puteti merge atunci cand va vine randul, veti astepta pana a doua zi cand va vine randul din nou.
In situatii de urgenta puteti face schimb cu un coleg, dar doar dupa aprobarea in scris a supervizorului.
Nu aveti voie sa stati mai mult de 3 minute in toaleta. La finalul celor 3 minute, o alarma va suna, hartia igienica se va retrage, o usa secreta se va deschide si vi se va face o poza.
7. Pauza de masa:
Angajatii slabi vor avea 30 de minute acordate pentru a lua masa deoarece au nevoie sa manance mai mult astfel incat sa arate mai sanatosi.
Angajatii cu o greutate normala vor avea 15 minute alocate pentru a lua masa pentru a-si mentine aspectul normal.
Angajatii grasi au la dispozitie 5 minute pentru a lua masa, deoarece de atat este nevoie pentru a bea un cocktail "Slabire Rapida" si a lua o pastila de slabit.

Multumesc pentru loialitatea voastra pentru companie. 
Suntem aici pentru a genera o experienta pozitiva angajatilor.
Toate intrebarile, comentariile, grijile, plangerile, frustrarile, iritatiile, acuzatiile ar trebuie directionate in alta parte.

Noul Manager de Resurse Umane "

Ce zile sunt libere in 2015?


Codul muncii prevede 13 zile de sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati.
Zilele nelucratoare in anul 2015 stabilite de legislatia muncii sunt:
- 1 ianuarie, joi - Anul Nou
- 2 ianuarie, vineri - Anul Nou
- 24 ianuarie, sambata - Unirea Principatelor Romane
- 12 aprilie, duminica -Paste
- 13 aprilie, luni - Paste
- 1 mai, vineri - Ziua Internationala a Muncii
- 31 mai, duminica - Rusalii
- 1 iunie, luni - Rusalii
- 15 august, sambata - Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie, luni - Sfantul Andrei
- 1 decembrie, marti - Ziua Nationala a Romaniei
- 25 decembrie, vineri - Craciunul
- 26 decembrie, sambata - Craciunul

Alte zile libere în 2015:
Ziua Independentei - 10 mai
Ziua Inaltarii Domnului - la 40 de zile după Paste
Prima zi de scoala - 15 septembrie
De asemenea, incepand cu 2015, se va acorda o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului, iar familiile cu peste doi copii vor avea doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, in functie de cum decide angajatorul.

Sunt si salariati care merg la serviciu in zilele declarate libere

Potrivit legislatiei, anumite categorii de salariati trebuie sa se prezinte la munca in zilele de sarbatoare legala, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Aceste zile nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Codul muncii prevede ca pentru angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile (cf. art. 142 alin. (1) din Codul Muncii).
Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.
Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru” (cf. art.142 alin. (2) din Codul Muncii).
Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Cum compunem scrisoarea de intentie / motivatie?




Scrisoarea de intentie, denumita si scrisoare de motivare este documentul care, alaturi de C.V., va poate recomanda pentru un anumit job.
Continutul acesteia difera in functie de situatie, insa, indiferent de pozitia pentru care aplicati, in documentul respectiv trebuie sa se gasească neaparat cateva elemente.
In majoritatea situatiilor, scrisoarea de intenţtie  reprezinta primul contact stabilit cu angajatorul si poate fi singura sansa prin care ii poti starni acestuia curiozitatea si il poti determina sa-ţti citeasca CV-ul si sa te cheme la un interviu.
Pentru a-si atinge scopul, orice scrisoare de intentie trebuie sa expirme in linii generale motivul pentru care aplici la jobul respectiv, argumentele care te recomanda in a fi potrivit pentru acea pozitie si dorinta de a fi contactat de angajator pentru a-ti demonstra potentialul profesional.
Scrisoarea de intentie trebuie sa reflecte stilul personal, aspectele care te diferentiaza de ceilalti candidati sa-ti contureze unicitatea, capacitatea de argumentare, profesionalismul si abilitatea de persuasiune.
Cum redactam o scrisoare de intentie?
Tine cont de existenta unor elemente  caracteristice:

1. Identificarea: atat identificarea expeditorului cat si cea a destinatarului trebuie sa fie cat se poate de complete.
In cazul in care scrisoarea este trimisa in format fizic, datele de identificare ale angajatului sunt trecute in partea de sus (nume, prenume, adresa de domiciliu, adresa de mail, nr. de telefon), iar in situatia în care aceasta este trimisa in format electronic, aceste elemente sunt trecute la finalul scrisorii, in semnatura.
Destinatarul trebuie specificat si el la începutul scrisorii. Daca numele firmei este cunoscut, acesta trebuie trecut sub numele si functia recrutorului (director HR sau alta persoana insarcinata cu angajarile), date care vor fi introduse in formula de adresare de la începutul scrisorii.

2. Introducerea: este foarte important ca in partea de introducere a scrisorii sa te identifici, sa expui motivul care te-a determinat sa trimiti aceasta aplicatie, sa precizezi foarte clar recrutorului postul vizat si sursa prin care ai aflat de disponibilitatea jobului respectiv.

3. Cuprinsul: este partea cea mai importanta  a unei scrisori de intentie, in cel mult două paragrafe trebuind sa atragi atentia angajatorului si sa-i starnesti curiozitatea. In cuprins trebuie sa motivezi ce te-a determinat sa aplici pentru aceasta pozitie si care sunt competenţele si experienta ta care corespund profilului solicitat. Incearca sa fii cat mai succint si sa nu exagerezi. Nu repeta informatiile existente deja in CV, formuleaza fraze concise si incearca sa folosesti un limbaj profesional.

4. Incheierea: In ultimul paragraf formuleaza concluziile si arata-ti disponibilitatea pentru o viitoare intrevedere. Nu uita sa multumesti destinatarului pentru atentia acordata si incheie folosind o formula profesionala, neutra; „Cu consideratie,”; „Cu stima”; „Cu respect”; etc.


Scrisoare de intentie - model
Prenume Nume 
Adresa
Mail
Telefon 

In atentia Domnului/Doamnei Prenume, Nume, functia
SC Numele Comapniei SRL
Sediul social al companiei



Stimate Domn,
Numele meu este ....... si va adresez aceasta scrisoare de intentie ca răaspuns la anuntul dumneavoastra pentru postul vacant de........publicat in.............
Fiind absolvent al Facultatii de.........am acumulat in timpul anilor de studiu multe cunostinte in domeniile................................................................... pe care astept cu nerabdare sa le pot pune in practica.
Sunt o persoana comunicativa, dinamica, hotarata, cu mare putere de concentrare, sociabila, care poate face fata oricarei provocari, interesat de  o continua dezvoltare profesionala, caracteristici personale pe care imi doresc sa vi le arat. Sansa de a lucra alaturi de dvs. mi-ar da ocazia sa imi pun in evidenta capacitatile intelectuale si experienta acumulata (conform CV anexat) pentru a indeplini sarcinile si scopurile comapniei, cat si pentru dezvoltarea carierei mele. 
In speranta ca am castigat increderea dvs., va multumesc pentru atentia acordata si sper sa va pot oferi mai multe detalii in cadrul unui interviu.

Cu respect,
Prenume, Nume



Metode de stimulare a creativitatii

Se considera ca fiecare individ normal (I.Q.>90) dispune de un nivel minim al creativitatii si are posibilitatea sa realizeze o imbunatatire in activitatea sa, o inovatie si o inventie.
De aceea, pentru sporirea numarului inventatorilor este nevoie de asigurarea unor conditii favorabile pentru dezvoltarea creativitatii.
Metodele de stimulare a creativitatii sunt:
1. Metode destinate personalitatii creatoare, care cuprind:
a. Metode sugestive - au ca scop dezvoltarea potentialului creator (sugestoterapia, sofrologia, controlul mental Silva, hipno-terapia).
b. Metode psihoterapeutice - terapii individuale, de grup, terapiile de valorificare a calitatilor ambiantei fizice si interpersonale, metode de relaxare.
Efectele acestor metode asupra creativitatii sunt eliberarea creativitatii blocate, pastrarea in forma optima, fara fluctuatii, a creativitatii.
2. Metode destinate produsului creator, care cuprind:
a. Metode imaginative:
  • Brainstorming-ul este cela mai des folosit ca metoda de stimulare a creativitatii de grup, foarte util in productie elaborata de Osborn in 1935 si pleaca de la doua principii esentiale: amanarea judecatii pentru a putea cauta solutii; este necesara o productivitate imaginativa cat mai mare pentru a se ajunge la solutii viabile;
  • Sinectica este o metoda calitativa, fiind elaborata o singura solutie ce va fi ajustata ulterior, bazandu-se pe doua principii esentiale: transformarea straniului (necunoscutului) in familiar (cunoscut); transformarea familiarului in straniu, permitand o distantare de problema si abordarea ei dintr-o perspectiva neuzuala. Metoda a fost elaborata de W.J. Gordon in 1944;
  • Metoda Philips 6-6 presupune reunirea a 30-50 persoane cu specialitati diferite, din care se formeaza grupe de 6 persoane, fiecare cu un lider, care va prezenta un raport asupra discutiilor purtate in 6 minute;
  • Metoda Panel se desfasoara intr-un grup de 5-7 persoane, cu competente in domeniul respectiv, discutie ce se poarta in fata unui auditoriu care intervine prin intermediul unor cartonase care contin intrebari si informatii;
  • Metoda Delphi este o metoda prin care un grup de experti completeaza un chestionar, intr-un timp stabilit; chestionarele sunt apoi colectate si se retransmit acelorasi persoane, dar insotite si de raspunsurile celorlalti participanti pentru o retusare si ajutare a acestora;
  • Metoda Frisco are ca principala caracteristica atribuirea unor roluri de catre moderator (traditionalul, exiberantul, pesimistul, optimistul).
b. Metode rationale (analitice), din care cel mai des utilizate sunt:
  • Metoda listelor - elaborata de R. Crawford, in 1931 si presupune descompunerea fiecarei probleme in elementele sale componente si imbunatatirea fiecarei componente in parte;
  • Metodele matriceale presupum trecerea pe orizontala si pe verticala a variabilelor ce urmeaza a fi asociate si combinate.

15 dec. 2014

Tipuri de comportament profesional


In functie de tipul de personalitate, se pot defini mai multe tipuri de comportament profesional:
1. Ambitiosul - are un dezvoltat spirit de competitie, lucreaza intr-un ritm alert, avand un randament mare in munca; isi asuma responsabilitati, pozitia in sistemul din care face parte este importanta pentru el, manifestand tendinte de ascensiune soaciala.
2. Conformistul - are o personalitate care adera la normele grupului, evita sa-si exprime ideile, fiind de acord cu ceilalti, este loial sefului, il preocupa beneficiile comapniei si cauta cai de reducere a costurilor, nu declanseaza conflicte, manifesta dorinta de a fi in asentimentul celorlalti.
3. Dependentul - este interesat in stabilitatea locului de munca, avand nevoie de un mediu securizat si de un salariu fix, evita in mod sistematic situatiile de competitie, nu este preocupat de ascensiunea sociala.
4. Profesionistul - cauta o profesie corespunzatoareaptitudinilor sale profesionale si nivelului de cunostinte de care dispune, in care meritele sa-i fie recunoscute si in care sa existe conditii pentru schimb de experienta; vrea sa fie in contact cu noile descoperiri; este creativ, prefera probleme abstracte, teoretice; apreciaza un sef competent cel putin egal, daca nu superior; dispune e o motivatie cognitiva.
5. Omul companiei - vrea sa lucreze intr-o organizatie cunoscuta, cu cladiri si utilitati moderne, fara program fix, unde activitatea sa aiba un statut ridicat; confortul, conditiile de lucru foarte bune sunt aspecte vizate atunci cand cauta un loc de munca (birou elegant, grup recunoscut, securitate, climat geografic placut).
6. Tigrul orientat spre sarcina - prefera un ritm alert, dinamic, chiar situatiile tensionate; este potrivit pentru activitatile care cer luarea deciziilor intr-un timp scurt, asumarea respomsabilitatilor, obtine satisfactii reale prin munca sa.
7. Analistul - ii place sa lucreze singur; este un spirit refelexiv, analizeaza problemele in profunzime, cautand solutia optima; face totul cu pasiune, preferand problemele interesante; in echipa este omul caruia i se cere frecvent ajutorul.
8. Tehnicianul - este priceput in ceea ce face; executa operatiile in ordine, prefera sa lucreze in probleme de natura aplicativa, sa utilizeze indemanarile tehnice decat sa descopere lucruri noi; doreste o pozitie intr-un grup de lucrupermanent cu sarcini bine circumscrise.
9. Omul de echipa - isi pune cel mai bine aptitudinile in valoare cand lucreaza in grup, in situatii de rezolvare a unor probleme; elaboreaza planuri, are o buna viziune de ansamblu; este bine organizat, gaseste solutii de iesire din situatii dificile; este autonom; cauta o profesie care sa ii dea libertatea de care are nevoie; prefera o munca in care sa nu fie nevoit sa adere la politica companiei; prefera situatiile necompetitive, unde salariul si promovarile vin automat.
10. Business man-ul - are un spirit practic, este inteligent, dinamic, energic, prefera sa lucxreze intr-o organizatie eficienta din punct de vedere administrativ; prefera pozitia de lider sau de membru al unei echipe lider, este interesat de politica firmei; isi exprima ideile chiar daca exista divergente de opinie; ii place sa dezvolte idei si tehnici noi.

Cum iti imparti angajatii pe departamente - o varianta haioasa!

1. Aseaza 400 de caramizi intr-o camera.
2. Invita angajatii noi in camera si inchide usa.
3. Lasa-i singuri si intoarce-te dupa 6 ore.
4. Analizeaza situatia si daca:
a. Numara caramizile, pune-i in departamentul de Contabilitate;
b. Renumara caramizile, pune-i la Audit;
c. Au facut dezastru cu caramizile, pune-i la Inginerie;
d. Aranjeaza caramizile intr-o ordine ciudata, pune-i la Planificare;
e. Arunca cu caramizi unul in altul, pune-i la Operational;
f. Dorm, pune-i la Securitate;
g. Au spart caramizile in bucati, pune-i la Tehnologia Informatiei;
h. Stau fara sa faca nimic, pune-i la Resurse Umane;
i. Spun ca au incercat combinatii diferite si inca mai cauta altele, pune-i la Vanzari;
j. Au lasat treaba pentru ziua urmatoare, pune-i la Marketing;
k. Se uita afara pe geam, pune-i la Planificare Strategica;
l. Vorbesc unul cu celalalt si nici o caramida nu a fost miscata, felicita-i si pune-i in Top Management.





11 dec. 2014

Ce fac angajatii in timpul unui conference-call

Conference-call-ul este foarte necesar pentru management cand vine vorba de angajatii la distanta sau cei mobili. Dar cat de multa atentie primesti in cadrul acestor apeluri telefonice? 
Este greu sa mentii atentia unei persoane in timp ce sta la birou, dar este aproape imposibil sa captezi atentia total cand angajatii primesc apelurile telefonice in timp ce sunt:
- in toaleta unei benzinarii;
- la locul de joaca dintr-un fast-food;
- in sifonierul unui prieten in timpul unei petreceri;
- in spatele bisericii in timpul unei nunti;
- pe strada in timp ce isi cauta cainele pierdut;
- intr-o cabina in timp ce probeaza cateva haine.

Cine ar accepta un apel telefonic din aceste locatii? Unii angajati! Rezultatele au reiesit in urma unui studiu realizat de InterCall pe 500 angajati.

Top 10 lucruri pe care le fac oamenii in timpul convorbirilor telefonice, conform studiului:
1. Au alta preocupare - 65%
2. Trimit emailuri - 63%
3. Mananca sau gatesc - 55%
4. Merg sa se odihneasca - 47%
5. Trimit mesaje - 44%
6. Verifica retelele de socializare - 43%
7. Se joaca pe calculator - 25%
8. Cumparaturi on-line - 21%
9. Preiau alt apel telefonic - 6%

Totusi, ai prefera ca angajatii tai sa faca aceste lucruri decat urmatoarele:
  • Intrerup convorbirea fara sa anunte - 39%
  • Adorm in timpul convorbirii - 27%
  • Pun un prieten sa preia convorbirea in locul lor - 5%

Care este solutia?
Deja aveai o idee ca este mai dificil sa faci angajatii sa se concentreze in timpul unui conference-call decat in timpul unei sedinte fata in fata, dar cel mai probabil nu ti-ai imaginat ca pot face asemenea lucruri in timpul convorbirilor.
Problema cu conference-call-il? Este o experienta 100% audio.
Cu alte cuvinte, sunt sanse mult mai mici sa captezi atentia angajatului in timpul unui apel telefonic bazat doar pe partea auditiva. Asadar, video-call-ul ar putea fi solutia!

Scapa de stres - 20 de reguli


Stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in U.E. Studiile arata ca stresul profesional afecteaza peste 40 de milioane de salariati din tarile U.E.


Conform unui mare numar de studii, stresul profesional afecteaza circa o treime (28%) din salariatii statelor membre U.E.. Femeile ating nivele mai ridicate, dar atat pentru femei, cat si pentru barbati, stresul poate fi o problema in toate sectoarele de activitate si la toate nivelele unei organizatii. 
Una dintre cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. 35% din angajati afirma ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor si 55 % se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii. Monotonia muncii, termenele limita foarte stranse (29% din personal afirma ca lucreaza in aceste conditii), tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional. Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, cognitive, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului, organizarii muncii si mediului de munca. 

Iata 20 de reguli ce te ajuta sa scapi de stres:
 
1. Ia o PAUZA de 10 minute la cel mult 2 ore de munca. Nu o folosi pentru a fuma, ci pentru a te gandi la tine.
2. Invata sa spui NU fara a te simti vinovat. A dori sa multumesti pe toata lumea este un efort si o risipa enorma.
3. PLANIFICA-ti activitatea zilnica, dar lasa si intervale libere pentru orice neprevazut, constient fiind ca nu totul depinde de tine.
4. CONCENTREAZA-te, pe rand, asupra fiecarei sarcini pe care vrei sa o rezolvi. Chiar daca beneficiezi de cea mai rapida minte, trecerea de la o activitate la alta tot te va obosi pana la urma.
5. Paraseste odata pentru totdeauna gandul ca esti INDISPENSABIL la locul de munca, acasa sau in grupul in care esti obisnuit sa traiesti. Realizeaza ca totul poate continua si fara tine.
6. Inceteaza sa te mai simti RESPONSABIL pentru placerea altora. Nu esti nici sursa tuturor dorintelor, nici eternul maestru de ceremonii.
7. CERE AJUTOR intotdeauna cand este necesar. Cauta insa sa-l ceri celor mai indicate persoane.
8. Separa problemele REALE de cele imaginare pentru a nu pierde timpul si a nu te stresa degeaba.
9. Cauta sa descoperi PLACUTUL in actiunile simple, cum ar fi dormitul, mancatul, plimbatul, fara a crede insa ca asta este tot ceea ce iti poate oferi viata.
10. Evita sa te invalui in NELINISTE si tensiune, ia mai bine o pauza si apoi intoarce-te la dialog si actiune.
11. FAMILIA ta nu este tot una cu tine insuti/insati, ea poate fi stransa in jurul tau, poate constitui tot universul tau, dar nu poate substitui tie.
12. Intelege ca PRINCIPIILE si convingerile RIGIDE pot constitui o mare piedica in calea miscarii, cautarii si evolutiei.
13. Este necesar sa ai intotdeauna pe cineva in care poti sa ai incredere si cu care sa poti VORBI DESCHIS, nu te ajuta foarte mult daca aceasta persoana se afla departe.
14. Invata sa iti dai seama ca este momentul propice pentru a parasi o activitate.
15. Nu cauta sa stii daca ai fost vorbit de rau si daca acest lucru se intampla nu te amari, nici pe cei care te vorbesc de bine nu ii crede in totalitate.
16. Nu intra in competitie cu persoana cu care ai o relatie pentru a nu ajunge sa pierzi ce este mai important din acestea.
17. RIGIDITATEA este buna pentru pietre, dar nu si pentru fiintele umane.
18. O ora de placere inlocuieste cu siguranta cel putin trei ore de somn pierdut, de aceea nu pierde ocaziile de a te DISTRA.
19. Incearca sa nu pierzi INTUITIA, CANDOAREA, CREDINTA.

20.Concluzionind cele de mai sus:TU ESTI CEEA CE FACI DIN TINE!

10 dec. 2014

Stresul la locul de munca



Fiecare manager si angajat trebuie sa cunoasca factorii care conduc la stres (agentii stresori), cum poate fi identificat acesta si ce se poate face pentru eliminarea lui. 
Cum reactionam la stres?
Reactia imediata acuta este de panica, anxietate, cresterea pulsului, transpiratie, senzatie de uscaciune in gura sau tremuraturi.
Starea de stres pe o durata indelungata poate cauza cefalee, ameteli, tulburari de vedere, dureri ale cefei si umerilor, mancarimi ale pielii etc.
In plan intelectual simptomele pot fi : dificultati in luarea decisiilor, tulburari de memorie, incapacitate de concentrare, tulburari ale somnului, stare de ingrijorare, intuitie scazuta, gandire pe termen scurt, decizii pripite.
In plan emotional simptomele pot fi: nervozitate si iritabilitate, proasta dispozitie, deprimare, sensibilitate la critici, lipsa entuziasmului, lipsa simtului umorului, lipsa motivatiei, mai putina satisfactie in viata, subestimare, pierderea increderii in sine, lipsa satisfactiei in munca.
Factori de stres la locul de munca:
  • Stilul de conducere - lipsa unor obiective clare, slaba comunicare si lipsa de informare in cadrul organizatiei, neconsultarea si neimplicarea angajatilor in schimbarile si modificarile de la locul de munca, lipsa sprijinului din partea conducerii;
  • Statutul, rolul in organizatie - statut neclar, obiective si prioritati contradictorii, nivel inalt de responsabilitate la locul de munca;
  • Cariera - incertitudine in evolutia carierei, frustrari in dezvoltarea carierei, statut incert si lipsa recunoasterii, nesiguranta locului de munca, insuficienta programelor de instruire, modificarea sttutului in cadrul organizatiei;
  • Decizie si control - slaba participare la luarea deciziilor, lipsa controlului asupra propriei munci;
  • Relatiile de munca - izolare fizica / sociala, legaturi slabe cu superiorii si lipsa de comunicare, conflicte interpersonale, diferite tipuri de hartuire (agresivitate verbala, hartuire sexuala etc.);
  • Proiectarea locului de munca - sarcini de lucru repetitive si monotone, riscuri semnificative de accidentare si imbolnavire profesionala la locul de munca, teama de tehnologie in raport cu responsabilitatea, lipsa de competenta;
  • Sarcina de munca si ritmul de munca - lipsa controlului asupra ritmului de munca, sarcini de munca supra/subincarcate, lipsa prioritizarii activitatilor;
  • Programul de lucru - program inflexibil, aparitia imprevizibila a unor supraincarcari ale sarcinii de munca, ore de lucru suplimentare neplanificate, lucrul in schimburi, lucrul suplimentar excesiv;
  • Performanta in munca - scaderea performantei in munca (greseli), lipsa de decizie (semne de oboseala), iritabilitate (lapsus, rezistenta la schimbare, ore suplimentare excesive);
  • Neimplicare - pierderea interesului pentru munca, intarzieri, absenteism sau cresterea absentelor pe motive medicale, pasivitate sau lipsa de implicare;
  • Comportament negativ - criticarea celorlalti, abuzuri verbale is hartuiri, vandalism, refuzul de a asculta sfaturile si sugestiile celor din jur;
  • Comportament imatur - reactii si raspunsuri emotionale necontrolate, nervozitate, certuri, ton necorespunzator, caderi de personalitate.
Si omul este un factor de stres pentru om : clientii, lipsa de politete, agresivitatea zilnica, atmosfera locului de munca, hartuire, violenta.