26 mai 2015

Esti respins la locul de munca? Iata cum poti trece peste aceasta situatie!


Ti s-a intamplat sa fii respins la locul de munca? Respingerea poate avea la baza mai multe motive. Toate, insa, au ceva in comun: sa fii respins este dureros. Dar, din toate situatiile in care esti respins ai de invatat.
Respingerea apare in mod neasteptat sau anticipat in activitati sau evenimente mai mici sau mai mari. 

Poti experimenta respingerea atunci cand:
  • Nu eti promovat,
  • Nu esti selectat pentru o activitate importanta,
  • Nu primesti invitatie la o petrecere intre colegi,
  • Esti respins de un coleg/ o colega atractiv/a,
  • Nu esti inclus intr-un proiect pe care ti-l doresti si ai aplicat pentru el,
  • Seful tau a anulat de mai multe ori, consecutiv, sedinta cu tine,
  • Pierzi un client in fata concurentei,
  • Primesti o marire de salariu mai mica decat anticipai,
  • Un alt coleg isi ia laudele pentru un proiect la care ai contribuit tu,
  • Esti criticat in public pentru greselile tale etc.
Poti invata sa faci fata respingerii! Uneori, respingerea este personala, dar nu poti generaliza. Luand respingerea personal, face ca aceasta sa fie mult mai dificila pentru tine din punct de vedere emotional. Este mult mai bine sa consideri circumstantele respingerii ca fiind obiective.

Cum sa faci fata situatiilor in care esti respins:

 - Fii curajos! Gandeste-te la toate lucrurile pozitive pe care le experimentezi daca esti curajos si incearca sa inveti tot ce poti din cauzele si circumstantele respingerii tale. Admite ca respingerea poate fi corecta si impartiala.
- Gestioneaza-ti emotiile! Este firesc sa te simti prost, dar nu vei primi un feedack rezonabil de la colegi sau de la seful tau daca te plangi la sedinte sau daca esti furios si o arati in conversatii. Colegii sau seful tau se vor simti manipulati de sentimentele tale, nu iti vor mai oferi feedback complet  si nu va fi un factor pozitiv in imbunatatirea performantelor tale.  
- Cauta oportunitatea sa ceri feedback si sa obtii informatii. Poate ii enervezi pe colegi sau pe sef cu atitudinea negativa fata de munca. Poate acorzi prea multa atentie unor detalii minore, astfel incat echipa de proiect nu vrea sa lucreze cu tine. Poate te-ai laudat prea mult cu succesele tale si colegii te evita si nu te sustin. Acum este momentul sa iti dai seama de ce ai fost respins. Daca esti deschis sa primesti feedback si le arati aceasta colegilor tai, vei primi foarte mult feedback.  
- Invata din situatiile in care esti respins. Proceseaza toate informatiile primite din solicitarea feedback-urilor. Incearca sa inveti din ceea ce ti s-a spus mai degraba decat sa respingi feedback-ul. Sa primesti un feedback nu tocmai pozitiv despre tine este dificil. Esti om si emotiile tale sunt implicate. Dar si cei care ofera feedback sunt, de asemenea, oameni. Asadar, trebuie sa asculti ce au de spus. Pune intrebari specifice pentru a invata mai mult. Aminteste-ti ca ai dreptul sa respingi o parte sau intreg feedback-ul primit in functie de cat de mult crezi ca este real sau util. Dar, invata din orice informatie primesti pentru a o putea folosi in situatii viitoare.
- Ia masuri pozitive pentru a dezvolta sau a modifica ariile despre care ati primit feedback. Fa-ti un plan si, daca este posibil, implica-i pe cei din conducere in discutie. Identifica acei colegi care iti pot oferi un feedback despre imbunatatirea ta. Incepe sa faci schimbarile necesare. In functie de sfaturile primite, iti poti face o lista cu pasii necesari pentru a te pregati pentru viitoarele oportunitati. Lucreaza alaturi de managerul tau pentru a identifica acele cai prin care poti castiga experienta necesara pentru a fi promovat. Confrunta colegii care isi asuma creditul pentru munca depusa de tine si spune-le ca nu vei mai tolera asa ceva.
- Asigura-te ca oamenii apropiati stiu ca ai luat o atitudine pozitiva pentru a imbunatati activitatea ta. Nimeni nu va monitoriza progresul tau. Colegii si managerii tai au, de asemenea, foarte multe de facut. Asadar, este important si este in interesul tau sa tii la curent seful tau din cand in cand, dar nu la modul insistent. De asemenea, poti atrage atentia asupra eforturilor tale cerand sfaturi si urmandu-le. Managerul va reactiona pozitiv la eforturile tale de imbunatatire.
- Este in regula sa cauti intelegere la prieteni, familie si colegii speciali. Doar asigura-te ca intelegerea pe care o cauti este pe termen scurt. Nimanui nu-i plac plangaciosii. Asadar, vaita-te doar putin si mergi mai deprate. Oportunitatea urmatoarea te asteapta chiar dupa colt, asa ca fii pregatit sa o primesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu