20 mar. 2015

Diferenta dintre concediul si indemnizatia de risc maternal si concediul si indemnizatia de maternitate



Art. 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate reglementeaza indemnizatia de risc maternal. Aceasta este acordata pe durata concediului de risc maternal, suportat integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si acordat fara conditie de stagiu de cotizare. Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10. Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau care alapteaza. Indemnizatia de risc maternal se plateste salariatei, la cerere, pe baza certificatului medical care se elibereaza de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.
Indemnizatia de maternitate se acorda in timpul concediului de sarcina si lauzie.
 
Concediul de maternitate insumeaza 126 de zile calendaristice, fiind format din:
  • concediu de sarcina (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere
  • concediu de lauzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
Din cele 126 de zile de concediu de maternitate, numai primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii. Restul de 84 pot sa nu fie luate, daca ele nu sunt necesare.
Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul, stabilita conform art. 10, care reprezinta media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza astfel:
1. Se stabileste baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Se stabileste numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Se aduna numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
2. Se identifica pentru lunile respective nivelul veniturilor salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva. Se totalizeaza veniturile pentru cele 6 luni luate in calcul.
3. Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul 1.
4. Se calculeaza indemnizatia: se inmulteste media zilnica de la pct.3 cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care se aplica procentul de 85%.
Rezultatul reprezinta indemnizatia de maternitate bruta.

Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu