6 ian. 2015

Plata zilierilor modificata de la 1 ianuarie 2015

Potrivit legii, zilierul este persoana fizica, cetatean roman sau strain, care are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii. Beneficiarul poate fi: persoana juridica, persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale.
In cazul veniturilor obtinute de zilieri, nici acestia si nici beneficiarii nu datoreaza contributii sociale obligatorii.
Legea nr.52 din 2011 reglementeaza modul in care sunt remunerati zilierii. Remuneratia la care au dreptul zilierii se stabileste in urma negocierii directe intre acestia si beneficiarii pentru care vor desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional.
De la 1 ianuarie 2015, tariful pe ora al zilierilor se va mari, ei fiind remunerati in functie de salariul minim brut, asa cum a fost stabilit prin ultimele modificari aduse Legii Zilierilor.
Cu toate acestea, in ceea ce priveste cuantumul platii pe ora, legea spune ca zilierii vor fi platiti cu suma minim egala cu nivelul salariului minim brut pe ora.
In mod concret, Legea nr. 52 din 2011 spune: "Cuantumul remuneratiei brute orare stabilitate de parti nu poate fi mai mic decat valoarea pe ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata".
De la 1 ianuarie 2015 a fost marit salariul minim pe economie, lucru care determina automat majorarea remuneratiilor pentru zilieri. Salariul a crescut de la 900 de lei la 975 de lei.
Asadar, de la 1 ianuarie 2015, pentru o medie de 170 de ore lucrate pe luna, vom avea o valoare de 5,7 lei pe ora. Pana la 1 ianuarie2015, la un salariu minim de 900 de lei aveam o valoare de 5,3 lei pe ora.
!Amenzile sunt de pana la 10.000 de lei pentru beneficiarii lucrarilor care acorda zilierilor remuneratie mai mica decat valoarea pe ora a salariului minim. Amenda este de 6000 de lei pentru beneficiarii lucrarilor care nu respecta momentul platii remuneratiei zilierilor!
Inainte de modificarile produse in 2014, zilierii nu puteau fi platiti cu mai mult de 10 lei pe ora si nici mai putin cu 2 lei pe ora.
Conform noilor reglementari, s-a eliminat nivelul maxim al remuneratiei pentru zilieri.
Noile reglementari mai spun faptul ca zilierii pot munci maxim 12 ore ca durata zilnica si maxim 90 de zile pe an.
Dovada platii remuneratiei este facuta prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor (pe care beneficiarii sunt obligati sa-l intocmeasca).
Remunerarea zilierilor se face la sfarsitul fiecarei zile, prin orice mijloc de plata admis de lege (adica inclusiv electronic). Totusi, in situatia in care zilierul si beneficiarul incheie un acord scris in acest sens, plata se poate face la sfarsitul saptamanii sau la sfarsitul perioadei de desfasurare a activitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu